Proggispodden

Proggispodden avsnitt 31 – vem drabbas hårdast när priserna stiger?

Jacob Åberg/Simon Bergman/Proggispodden
Rebecca Åkers och Jacob Storbjörk är värdar för Proggispodden. Anette Karlsson diskuterar sociala frågor i poddens andra specialavsnitt inför riksdagsvalet 2023.

Proggispodden fortsätter med specialavsnitt inför riksdagsvalet. I avsnitt 31 diskuterar man sociala frågor. Värdarna för podden är Rebecca Åkers och Jacob Storbjörk.

ABL

 

 

Gästen för avsnittet är Anette Karlsson, riksdagskandidat från Nylands valkrets. Hon jobbar för tillfället som social- och patientombudsman för Östra Nylands välfärdsområde.

– Det har varit pandemi, krig och ekonomisk kris, påtalar Åkers det exceptionella i den regeringsperiod som lider mot sitt slut.

– Vi måste satsa på barn och unga, säger Karlsson och påminner om att pandemin har drabbat de unga jättehårt, inte minst när hobbyna föll bort under en period.

– En del barn och unga mådde bättre för att man fick studera hemma på distans, nämner Karlsson och lyfter fram att alla inte drabbades på samma sätt av isoleringen.

Åkers påminner om de barn som drabbades av 90-talets ekonomiska recession och hur recessionen kom att prägla en generation.

– På 90-talet gjorde man en hel del nedskärningar. Som tur har vi inte gått på samma stig, utan nu har man gjort en politik som har varit tvärtom som det har varit då, säger Karlsson.

Även Storbjörk kommenterar pandemins effekter, till exempel på föreningslivet och nämner att man inte umgås på samma sätt som förr,

– Vi är inte ännu ur krisen och det är inte tillfälle att skära i utbildning eller socialskydd, säger Åkers och ställer frågan om man borde motarbeta högre priser.

Storbjörk kommenterar att det finns en ganska bra automatik i många sociala förmåner.

– Pensioner och många bidrag följer utvecklingen.

Karlsson betonar att rättvisa är det viktiga.

– En stor del av de beslut man har fattat under regeringsperioden är rättvisa beslut.

De stigande elpriserna är något som Karlsson har egna erfarenheter av i och med att hon bor i egnahemshus.

– Vissa röster framför att man bör sänka skatten på arbete att man får mer i handen, konstaterar Åkers.

Karlsson menar att en massiv skattesänkning som betyder en massiv nedskärning är populism och betonar vikten av att ha en bra dagvård och att satsa på att de äldre tas hand om.

– Samma personer talar om skuldsättning, säger Storbjörk och håller med att det gäller att stärka välfärden i första hand.

Om arbetskraftsinvandringen säger Karlsson att dels behövs det yrkeskunniga människor för att exempelvis ta hand om barn och äldre, men att man ska inte dumpa lönerna och ha oskäliga arbetsvillkor för de nyanlända.

Åkers håller med om att det är en kortsiktig tanke att dumpa lönerna. Gällande skattesänkningar varnar hon dessutom om inflationsrisken.

– Vi såg det i Storbritannien vad det kan leda till. Det är märkligt att man inte har lärt sig av de misstagen, säger Storbjörk.

– Vissa högerpolitiker tänker bara ideologiskt och inte strategiskt, konstaterar Åkers.

Karlsson uttrycker sin oro för en kultur där koncentrationsförmågan sjunker och de sociala mediernas roll blir mer central.

– Allt blir bara snabbare. Det blir till en Twitterkultur där det är bara Twitter och korta videon.

Karlsson menar att också hon får kämpa med att sätta telefonen bort och läsa.

Åkers oroar sig för segregationen i skolvärlden.

-Det är tyngre att vara lärare i en sådan skola där stödbehovet är större. Vi behöver finansiering att kunna satsa på de skolor, säger Karlsson. Gällande segregationen påpekar hon att kommunens bästa och sämsta klass kan vara i en och samma skola. Hon är hoppfull gällande effekterna av förlängd läroplikt.

– Borde politiker försöka åtgärda social ojämlikhet? frågar Åkers.

– Jämlika samhällen når framgång, svarar Storbjörk och säger att på längre sikt ska man beskatta kapital och ägande mer än man beskattar arbete. Han betonar vikten av en jämlik grundskola och att alla får tillgång till en god småbarnspedagogik.

– Det ska vara lärorikt och kvalitativt vilket det inte blir om det finns för lite personal, konstaterar Karlsson om småbarnspedagogiken. Hon påminner också om problemen som uppstår när man har trött personal eller personal som inte har tillräcklig utbildning.

– Regeringen sänkte antalet barn per vuxen, påminner hon om den nuvarande regeringens linje och menar att riktningen hade varit åt fel håll i några års tid innan dess.

Karlsson påtalar också problemet med att dagispersonal inte får arbetskläder trots att det förekommer många situationer där kläderna kan ta skada. Enligt Karlsson skulle det vara viktigt att göra det lättare för socionomer att avancera till daghemsföreståndare, för att nu måste man gå hela femårsutbildningen om, ifall man vill avancera i karriären. Det minskar populariteten av småbarnspedagogik som yrkesval.

Storbjörk understryker vikten av att det finns tillräckligt med resurser för den offentliga sektorn, så att man kan lita på vården och omsorgen.

Enligt Karlsson har vi en bra och kvalitativ hälso- och sjukvård i Finland men frågan är hur man kommer till den och vem som kommer till den.

– Man ska inte behöva ha råd till en privat försäkring i ett nordiskt välfärdssamhälle, och påminner om andra slags samhällen där man skyfflar bort problemen med fattiga och sjuka människor.

– Tänk om man har distansen till den offentliga vården, då är det svårare att rösta för att stärka den offentliga vården om du inte använder den, konstaterar Åkers.

Karlsson menar att det gäller att alla ska ha möjligheter i Finland. I ett klassamhälle skulle hon inte själv ha haft möjligheter och inte sitta var hon sitter nu.

– Den nordiska modellen ska utvecklas inte avvecklas, konstaterar Storbjörk.

Även det här poddavsnittet avslutas med fem snabba frågor.

1. Berätta om en politisk fråga som du har drivit och fått igenom?

– En tillgänglig park i Borgå som är i planering och vi vet redan att den kommer.

2. Vilket parti vill du helst samarbeta med i nästa regering?

– Jag kan samarbeta med många partier, det beror på valprogrammen, med de partier som är färdiga att satsa på utbildning och jämlikhet.

3. Nämn en viktig sak som nästa regering ska ta tag i.

– Grundskolereformen och personalbristen inom småbarnspedagogiken och social- och hälsovårdssektorn, även om den frågan berör arbetsmarknadens parter.

4. Vad är ditt bästa sätt att slappna av?

– Yoga och natur. Jag har inte ännu prövat på yoga i naturen, även om jag vet att också det finns.

5. Sylt eller mandelmassa?

– Ingendera, svarar Karlsson men tillägger att hon gärna tar en runebergstårta.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE