Kultur

Sommarboken 2023 del 6 – Marko Varajärvi läser Victor Hugo och Kjell Westö

Topi Lappalainen
Marko Varajärvi läser Victor Hugo med hjälp av en läslampa.

ABL:s serie om sommarläsning har kommit till del 6 och både moderna samt något äldre klassiker.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Marko Varajärvi har nyligen avslutat en tidsbunden anställning som utbildningsplanerare på ABF. Nuförtiden är han aktiv inom SDP och medlem i Helsingfors svenska arbetarförening (HSAF), men innan han kom till SDP var han Vänsterförbundets partisekreterare under några år på 2010-talet.

Varajärvi läser gärna stora, klassiska romaner av kända författare och vill på så sätt uppnå en bredare bildning.

För tillfället har han på gång en av den franska 1800-talslitteraturens största klassiker, Les Misérables, alltså Samhällets olycksbarn av Victor Hugo i finsk översättning av Eino Voionmaa. På finska heter boken Kurjat.

På sin tur väntar Där vi en gång gått av Kjell Westö, en bok som fick Finlandiapriset 2006.

– Jag har nyligen läst en del finska klassiker fram till 1920-talet, till exempel Juhani Aho. Jag tyckte speciellt mycket om Arvid Järnefelt.

Efter de finska klassikerna har Varajärvi läst världslitteraturens klassiker, till exempel Odyssén och Hundra år av ensamhet och tragedier av Shakespeare.

Hugo hör hemma bland världslitteraturens stora klassiker.

Westös bok hittade han på Arabiastrandens bibliotek.

– Jag har en vän som säger att den här är den näst bästa boken av Westö efter Drakarna över Helsingfors, berättar Varajärvi om förhandsförväntningarna inför Där vi en gång gått.

I läsningen av Hugo berörs han speciellt av skildringen av barn som påminner honom om David Copperfield av Charles Dickens.

– Jag har redan blivit tårögd två tre gånger. Jag blir så rörd av hur djupt Hugo kan skildra miljön och barnens sätt att tänka. Det går djupt in i själen.

I boken är skildringen av Cosette en speciellt stark upplevelse för Varajärvi.

Han ser fram emot att läsa Westö och tänker att han kunde ha varvat de äldre finska klassikerna med den svenska litteraturens klassiker.

– Det är alltför få böcker jag har läst på svenska och vad som intresserar mig hos Westö är att han torde vara ganska populär också i Sverige, säger Varajärvi som själv har bott i Sverige där han också är född.

Medan Varajärvi uppfattar Westö som ett självklart namn bland de samtida författarna i Finland, är han inte säker på vilka som är de moderna klassikerna i Sverige.

– Det finns förstås sådana namn som Henning Mankell men det är inte den typen av böcker jag är ute efter, kommenterar Varajärvi.

Sara Lidman hör till de författare han har blivit tipsad om av sin vän, professor Peter Waara vid Uppsala universitet. Där finns någonting för honom att se fram emot, att bilda en tydligare uppfattning om de stora namnen i Sverige och hur de skiljer sig från de moderna klassikerna i Finland och hur Kjell Westö platsar i det nordiska sammanhanget. Drakarna över Helsingfors tänker han att han också vill läsa, eftersom han har hört så mycket positivt om den romanen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE