Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Tällaista ylellisyyttä ei taida hallitukselle nyt tulla” – SAK hakee perinteisiä palkankorotuksia, ei veroporkkanoita

Työmarkkinakierros alkaa palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan talouden kannalta sumeissa merkeissä.

Marja Luumi

Demokraatti

– Ilmassa on paljon epävarmuutta, joten tällä kertaa kierros ei tule olemaan ainakaan normaalia helpompi, hän arvioi SAK:n syksyn työmarkkinaseminaarissa.

Tilannetta ei Elorannan mukaan helpota myöskään se, että työehtosopimukset liitoissa päättyvät hyvin eri aikaan. Eloranta lähettää viestin myös hallitukselle:

– Pääministeriä myöten on toivottu keskitetympiä ratkaisuja. Ymmärrän sen, että hallituksen olisi hyvä saada talouspolitiikassa yksi tukijalka maahan, ja yleensä se on haettu työmarkkinoilta. Tällaista ylellisyyttä ei taida hallitukselle nyt tulla. Hallitus ei voi odottaa kovin paljon työmarkkinoiden puolelta, koska edessä on liittokierros.

Hän korostaa, että jokainen keskusjärjestö toki arvioi lopputulemaa, ja miten kierros olisi hyvä juoksuttaa läpi.

– Emme odota hallitukselta veroporkkanoita kierroksen avittamiseksi. Ostovoiman parantamista haetaan ihan perinteisillä palkankorotuksilla. Tähän ei tarvita hallituksen vetoapua.

Elorannan mukaan SAK odottaa tasapainoista ratkaisua, joka edistää palkansaajien ostovoimaa ja ottaa huomioon työllisyystavoitteet.

Lisää aiheesta

– On eri kysymys, tuleeko kaikille liitoille sama ratkaisu. Se ei ole meidän päätettävissämme. Paineita on paljon, ja näyttää siltä, että erityisesti julkisella sektorilla keskustelu käy kuumimpana. Tietoa siitä, millainen avauksesta tulee, ei ole käytettävissä,  SAK:n puheenjohtaja korostaa.

Kiky-sopimus on suurin kiistakapula.

Hän ennakoi, että niin sanottuun kiky-sopimukseen liittyvä työajan pidennys tullee olemaan suurin neuvottelupöytiin tuleva kiistakapula. Työmarkkinajärjestöt sopivat kolme vuotta sitten, että vuosittainen työaika pitenee keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta. Eloranta uskoo, että ensimmäinen avaaja, Teknologiateollisuus, viitoittaa linjaa.

– Riskipaikkoja on kyllä näkyvissä. Eri sopimuksissa työaika on toteutettu eri tavalla, joten tulevatkin ratkaisut tulevat poikkeamaan toisistaan. Tuskin saadaan yhtä kaavaa, Eloranta arvioi.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on toivonut työmarkkinoilta keskitetympää ratkaisua myös työaikakysymyksestä. Eloranta lupaa, että jos vakava keskustelu lähtee käyntiin, SAK on valmis siihen.

– En pidä sitä kovin todennäköisenä tällä hetkellä. Jos asiat menevät pahaan solmuun, silloin on tietysti järkevää pyrkiä käyttämään kaikki keinot. Mutta valmistelua sen suhteen ei ole. Luotamme siihen, että liitot pystyvät hoitamaan oman rootelinsa.

Viime neuvottelukierroksella työnantajat pitivät Elorannan mukaan huolen siitä, että yksikään sopimus ei mennyt kustannusraamin yli.

– Ne eivät kuitenkaan pystyneet  hoitamaan ratkaisua niin, että yksikään sopimus olisi mennyt sen ali. Näin kustannusraamista muodostui sekä katto että lattia. Nyt meillä on halua varmistaa se, ettei siitä muodostu lattiaa. Mutta helpolla sitä ei saada. Mahdollisuus koviinkin neuvotteluihin on todennäköistä, Eloranta toteaa.

“Minulla on vahva usko, että tavoite täyttyy.”

SAK on mukana kolmikantaisissa työllisyystyöryhmissä, jotka hakevat keinoja uusien työpaikkojen luomiseksi. Elorannan mukaan työ on hyvässä vauhdissa. Työryhmistä odotetaan yhteisiä näkemyksiä jo maaliskuun kehysriiheen, jolloin pitäisi olla jo asioita valmiina. Mutta vuoden päästä elokuussa, silloin paineet ovat jo jonkin verran kovemmat kuin nyt viedä asioita eteenpäin.

Hallitus on kaavaillut, että ensi vuoden budjettiriihessä puolet sen työllisyystavoitteesta, 30 000 uutta työllistä, olisi kasassa.

– Minulla on vahva usko, että tavoite täyttyy. Meillä on vähän eri painotuksia, miten siihen päästään, mutta kaikki ovat sitoutuneita työhön, Eloranta arvioi työmarkkinoiden roolia.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE